« A Circle of Fourteen Variations 2013 | Main | The Velvet State 2013 »
Sunday
Oct062013

Invisible Garden House 2013

 

The Invisible Garden House creates a micro climate optimized for recreational use and for growth of plants in the northern temperate zone. This extends the feeling of the summer and the outdoor life with the sun as the only energy source.

 

The project is a pilot project built north of Copenhagen, Denmark, in a private garden where it extends and optimizes the summer for the residents living in a single family house. Three connected domes form the composition of the Invisible Garden House. The domes are heated by the sun and the inside temperature is adjusted by a system based on natural ventilation. The Invisible Garden House is very comfortable in early spring and late fall and also on a cold and windy summer day in the Danish temperate climate. The largest dome in the middle functions as a garden house with a wooden floor, and the two connected domes function as green houses for vegetables and ornamental flowers.  The height of the domes is 2,4 m, 2,7 m and 3,2 m. And the diameter of the polygon shaped plan is respectively 1,8 m, 2,4 m and 3,3 m.

 

The structural concept is similar to the handicraft of a tailor, stitching two dimensional pieces into three dimensional objects. UV protected polycarbonate is used for both the shells and the sewings. The durable and high impact-resistance character of polycarbonate makes it ideal for this kind of structure.  All the parts are drawn on a computer, milled on a CNC router, and assembled with metal bolts. The shells are dug down under the frost line to ground the house.

 

The project is easily reproduced - different shapes and sizes of individual domes clustered into site specific compositions are also very feasible - and it holds a great potential for both private and public space in the northern temperate zone. The outcome of this pilot project has been very positive, and besides being private and related to a single family house it also holds great potential for public and semi-public use. It could easily be as a public space in urban environment or in relation to urban gardening on top of a building with a flat roof. 

 

The cost of this project was € 18.900,- ex. VAT. Apart from the wooden floor it includes everything from materials, to production and assembling on site. This project is also possible to realise with more or less domes.

 

 

  

 

Curtains -to create shadings, and wires -to support plants growing upwards, are possible to attach via eyebolts.

 

 

The bottom ventilation can be adjusted by rotating a piece of polycarbonate placed in a "pocket". 


The top ventilation can be adjusted by opening and closing the windows.